Yel çərşənbəsi: “Mərcan” toyuğu ilə Fisincan plovubackend

Yel çərşənbəsi: “Mərcan” toyuğu ilə Fisincan plovu

  • whatsapp
  • messenger
  • telegram
  • vkontakte
  • odnoklassniki

Bayrama hazırlıq, əslində, bayramdan bir ay əvvəl başlayır. Bu ay ərzində isə dörd: su , od, yel və torpaq çərşənbəsi qeyd edilir.

Çərşənbələr təbiət elementlərinin oyanması, əsas beşinci element isə – yeni parlaq günün – Novruzun gəlişindən, təbiətin oyanmasından xəbər verir.

Qarşıdan üçüncü çərşənbə -Yel çərşənbəsi gəlir.

Yel çərşənbəsini necə qeyd edirlər?

Sayca üçüncü olan çərşənbə küləyin və təmiz havanın həyat verən gücünə olan inancla bağlıdır və əvvəlki çərşənbələrdən bəzi xüsusiyyətlərinə görə fərqlənir.

İnanca görə, bu çərşənbədə oyanan yel, külək oyanmış suyu, odu hərəkətə gətirir, isti-soyuq küləklərin əsməsi yazın gəlişindən xəbər verir.

Günəş şüaları havanı isidir, kəndlərdə isə əkin-biçin işlərinə hazırlıq başlayır.

Xalq arasında Yel çərşənbəsi “Külәk oyadan çәrşәnbә”, “Külәkli çәrşәnbә” kimi tanınır.

Mәhz bu çәrşәnbә günü bütün evlәrdә tәmizlik işlәrinә başlanılır. Xüsusәn qadınlarımız, qızlarımız yorğan-döşәyi havaya atır vә onun tәzә gәlәn bahar nәfәsilә yenilәnmәsini, çıxan günәşin tәsiri altında daha da tәmizlәnmәsini istәyirlәr. Hәmçinin, evlәrdә hәr tәrәf silinib, tәmizlәnir, palazlar, xalçalar çırpılır, şüşәlәr, pәncәrәlәr silinir.

Ulularımız deyirdilər ki, “Yel əsdirəni söyməzlər”, belə ki, hava insanı bu dünyaya gəldiyi gündən köçəcəyi günə qədər müşayiət edən nəfəsi tərənnüm edir.

Yeri gəlmişkən, bu gün bizim paytaxtımızla simvolikdir. Axı Bakı \”Küləklər şəhəri\” adlanır…

Həmçinin, adətə görə, bu gün dünyasını dəyişən insanları və ruhlarını xatırlayırlar. İnanclara görə, ata-baba ruhları bu bayramda evə gəlirlər və buna görə də həmin gün süfrələr zəngin bir şəkildə qurulmalıdır.

Fisincan plov bayram süfrənizin bəzəyi olacaq

Bayram çərşənbələrində süfrənin hazırlanmasına böyük diqqət yetirilir. Azərbaycanda ənənəvi olaraq süfrənin şah əsəri plovdur.

Yel çərşənbəsində milli plovun çoxsaylı növlərindən biri olan Fisincan plovu hazırlamağı təklif edirik.

Bu plov narşərab sousunda xırdalanmış qozla birlikdə bişirilmiş toyuqla hazırlanır. Fisincan fars mənşəli qədim yemək növlərindən biridir.

Plovun hazırlanması üçün sizə basmati düyüsü, əridilmiş kərə yağı və qazmaq üçün xəmir lazım olacaq. Fisincan plovunu bişirmək üçün sizə kiçik bir toyuq, soğan, xırdalanmış qoz ləpələri, narşərab, toyuq suyu və əridilmiş kərə yağı lazım olacaq.

Toyuq tam hazır olana qədər onu orta odda bişiririk, bu zaman suyun qaynamasına nəzarət etmək lazımdır. Ayrı tavada soğanı açıq qızılı rəngə çalana qədər qızardırıq və xırdalanmış qozu əlavə edirik, sonda da narşərab tökürük. Bu qarışığı bir neçə dəqiqə ərzində vam odda qarışdıra-qarışdıra bişiririk. Sonra toyuq suyunu və ətini əlavə edib, 30 dəqiqə vam odda mütəmadi qarışdıraraq bişiririk.

Fisincan plovu süfrəyə verilən zaman toyuq və qazmaqla bəzədilmiş düyü ayrı-ayrı qablarda çəkilir.

Fisincan plov hazırlacaqsınızsa, yalnız “Mərcan” toyuğunu seçin

Qadınların yemək bişirmə bacarıqlarına əlavə olaraq ləzzətli yeməyin açarı həmçinin yüksək keyfiyyətli, təzə və sağlam məhsullardır.

Yel çərşənbəsində bayram süfrəsinin şah yeməyi Fisincan plovun əsas komponenti olaraq yerli “Mərcan” brendinin toyuğu uyğun gələcək.

Yalnız bu toyuq yeməyə nəfis toyuq ətri hopduraraq, bütün ləzzətli dad xüsusiyyətlərini verəcək. Əti yumşaq qalan bu toyuqlar, dərisi qızılı rəngə çalana qədər qızarma xüsusiyyətinə malikdir. “Mərcan” toyuğu – pəhriz edən insanlara, allergik xəstələrinə, yemək mövzusunda seçici davranan uşaqlara və yaşlı insanlara uyğun, universal bir qida məhsuludur. Yeri gəlmişkən, Bakının ən tanınmış restoranlarının aşpazları da bu brendin toyuqlarına üstünlük verirlər.

Vacib amillərdən biri də “Mərcan” toyuqların tez bişməsidir, bu da xüsusilə sevindirici haldır, çünki bayram çərşənbələri iş günü hesab olunur.

Dadı ilə yanaşı, məhsulun faydalı xüsusiyyətləri barəsində də düşünmək vacibdir, çünki Novruz uşaqları və yaşlı nəsli də masanın ətrafında toplayan bir ailə bayramıdır. Bu baxımdan, Mərcan brendinə gözübağlı güvənmək olar.

İstehsalatda yalnız təbii, heç bir kimyəvi qatqı, GMO, antibiotik, anabolik və hormon olmayan təbii yemdən istifadə olunur. Həmçinin, toyuğun çəkisini artırmaq üçün heç bir inyeksiya istifadə edilmir. Ət su ilə deyil, hava ilə soyudulur.

Bununla belə, Mərcan məhsullarının keyfiyyətinin və ekoloji cəhətdən səmərəliliyin əsas meyarı dünyanın ən tələbkar sertifikatlaşdırma orqanlarından biri – Malayziyanın JAKIM şirkəti tərəfindən verilmiş HALAL sertifikatıdır.

Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) də öz növbəsində ölkənin ticarət şəbəkələrinin əksəriyyətində əldə edilə biləcək “Mərcan” toyuqlarını əhalinin bütün təbəqələrinə tövsiyə edir.

Bunun əksinə, əhaliyə bazarlarda və əllərdən toyuq alınmasına qarşı xəbərdarlıq edilir, çünki bir çox hallarda belə məhsullar sanitariya və istehsal standartlarına cavab vermir, bu da zəhərlənməyə səbəb ola bilər.

Əgər Yel çərşənbəsində zəhərlənmə sizin planlarınıza daxil deyilsə, onda illər ərzində özünü sübut edən və yüz minlərlə vətəndaşın güvəndiyi təchizatçını seçmək daha yaxşıdır. Axı qida mütəxəssisləri olan azərbaycanlılar yalnız ən yaxşısını seçməyi bacarırlar.

İnterPress.az